cursus basisvergunning - meten
Start hier je WebSDR sessie

De PRA WebSDR laat toe te luisteren naar analoge en digitale modes op 2m, 70cm, 80m, 40m en 20m radioamateurbanden, alsook de 11m CB band. Starten met luisteren doe je in 4 eenvoudige stappen:hoe starten met WebSDR

  1. Start OpenWebRX (klik op de foto rechts, of ga naar http://sdr.on4pra.be)
  2. Selecteer de band waarop je wil luisteren (standaard wordt steeds 2m gestart)
  3. Optioneel: Pas indien gewenst de kleuren van de waterval aan voor een beter contrast tussen het signaal en de kleur van de waterval (ruis). Gebruik de 'auto' knop of pas manueel aan met de schuifregelaars (zie lager voor meer detail)
  4. Selecteer de frequentie. Gebruik de gele bookmarks bovenaan of klik met de muisaanwijzer op een verticale lijn 'QSO' op de waterval

Lees voor meer info de beknopte gebruiksinstructies hieronder. Eventuele opmerkingen of problemen kan u melden via de contactpagina.
Klik op de foto rechts of op deze link om de WebSDR op te starten: WEB-SDR

WebSDR

SDR staat voor 'Software Defined Radio' (SDR), dat is radio apparatuur die één of meerdere componenten of functies van een radio via software verwezenlijkt. Een WebSDR laat toe dat meerdere gebruikers tegelijk kunnen luisteren naar bepaalde radiofrequenties via het 'World Wide Web', en dit enkel met behulp van een browser en een internet verbinding. Er moet dus geen software geïnstalleerd worden, en het werkt dus bvb ook op een tablet of smartphone (hoewel het navigeren daar wat moeilijker is dan op een computer die met een muis bediend wordt). Je kan ook meerdere browser sessies (-tabs) openen om tegelijk naar meerdere frequenties te luisteren.
Hoewel onderstaande afbeelding niet de definitieve opstelling betreft, tonen we hier een foto hoe deze WebSDR eruit ziet: het is een klassieke computer (op deze foto ziet u de eerste versie die vastgeklikt zat achteraan het computerscherm) waar een aantal SDR ontvangers via USB poorten aan gekoppeld zijn. Op deze foto ziet u 4 SDR ontvangers. Op de N en PL RF-connectoren zijn de verschillende antennes aangesloten.

Opbouw van de WebSDR

Momenteel zijn er 6 aparte ontvangers waaruit u dus kan kiezen in het paneel rechtsonderaan in de toepassing: één voor 2m, 70cm (het bovenste deel waar de relaisstations zitten), 80m, 40m, 20m en 11m (dat is de Citizens Band, waar nogal wat radioamateurs de radio-microbe te pakken kregen). Deze WebSDR staat in Londerzeel. De gebruikte antennes zijn een Diamond X50 (2m/70cm), een Hexbeam (voor 20m en 11m) en een Diamond W735 (40m en 80m).

Hoe werkt dit nu? U verbindt met uw browser via het internet met deze computer 'server' (via de URL sdr.on4pra.be). Uw browser stuurt commando's naar de server (bvb wanneer u ergens op de waterval klikt om de frequentie te kiezen) en de server stuurt u beelden van de waterval en geluid. In totaal gebruikt dit proces ongeveer 250kbit/s netwerk bandbreedte (per sessie, dat ziet u in het paneel onderaan links in de toepassing).

Deze WebSDR decodeert verschillende modulatie types of 'modes', ook digitale fonie modes zoals DMR, D-star en YSF (Yaesu's C4FM). Daardoor is luisteren ook interessant voor radioamateurs die overwegen om een toestel (of 'hotspot') met digitale modes aan te schaffen maar die vooraf misschien toch eens willen luisteren naar wat dat te bieden heeft.

Afstemmen van de band, frequentie en 'mode' (modulatie type):

Belangrijke opmerking vooraf: hoewel kan geluisterd worden op een tablet of smartphone is verfijnd afstemmen met een computermuis aangewezen. Daarbij is het muiswieltje nodig en zeer handig voor zowel in- en uitzoomen van de waterval, als voor het verfijnd afstemmen van de luisterfrequentie.

De te beluisteren band en mode kiest u in het paneel onderaan rechts. Kies eerst de band die u wil beluisteren (bvb in de afbeelding hieronder 'VHF 2m band').

WebSDR User Interface

Voor de HF banden dient u meestal de waterval kleuren aan te passen om (vooral de zwakkere) signalen te zien. Dan ziet u beter het contrast van de signalen ten opzichte van de ruis. U kan dit handmatig doen met de schuifregelaar die zich rechts van de volume schuifregelaar bevindt, het kan ook makkelijker door op het icoontje klikken voor een automatische instelling. Als u met de linkermuisknop klikt op dit icoontje dan wordt er een éénmalige automatische aanpassing gedaan. U kan ook met de rechtermuisknop op dit icoontje klikken. Het icoontje licht dan op, en er is nu een permanente automatische aanpassing van de spectrum kleuren (opnieuw met de rechtermuisknop klikken op het icoontje schakelt dit terug uit).

automatische aanpassing waterval kleuren

Dit zorgt ervoor dat bepaalde 'QSO's' op de waterval beter zichtbaar worden (met een duidelijker contrast op de waterval). Hieronder ziet u een goede instelling van de waterval kleuren, waarbij de signalen (verticale strepen) in mooi contrast zichtbaar zijn met de donkerblauwe kleur, die ruis voorstelt in het spectrum.

waterval met zichtbare QSOs

Op de afbeelding hierboven ziet u een 5-tal QSO's in de 'waterval'. U herkent ze als QSO's omdat ze de breedte hebben van de gele frequentieafstemmarkeerder (omgekeerde V) bovenaan (ongeveer 2,7kHz). Dit is de 40m band, daar wordt in LSB gewerkt. U ziet dus dat het nuttig signaal links (onder) het verticale streepje staat. De felgroene verticale band links is geen QSO maar een stoorsignaal. Sowieso is zo'n waterval of spectrum een zeer interessante toevoeging op wat we horen. Je ziet niet alleen waar QSOs bezig zijn maar ook veel andere zaken zoals de storende 'Over The Horizon radar', sterke omroepstations boven of onder de radioamateurbanden, enz.

Afstemmen op een frequentie doet u door ofwel op de geel gekleurde voorgeprogrammeerde 'bookmarks' te klikken bovenaan de waterval (de meest aangewezen mode wordt dan automatisch gekozen) of door ergens op de waterval te klikken (bvb als u adhv een verticale lijn op de waterval een 'QSO' ziet). U kan inzoomen op de waterval door met het muiswieltje te draaien als uw muisaanduiding boven de waterval staat.
Snel of fijn afstemmen kan door het muiswiel te bewegen boven het gewenste cijfer in de frequentieaanduiding. U kan ook zelf bookmarks aanmaken door op het bookmark-symbool te klikken, dat bevindt zich rechts van de frequentieaanduiding. Uw persoonlijke bookmarks (die hebben een blauwe kleur) worden in uw browser bewaard, dus niet op de server, en zijn dus enkel voor u zichtbaar en bruikbaar.

De 'SQuelch' kan u handmatig instellen met de 'SQ' schuifregelaar. Als u éénmaal klikt op het knopje 'SQ' wordt de squelch op dat ogenblik (eenmalig) ingesteld op een niveau 10dB boven het op die frequentie ontvangen signaal (of eerder ruis)niveau. Het volume stelt u ook in met de schuifregelaar naast het luidspreker icoontje. Als u éénmaal klikt op het icoontje van de luidspreker wordt het geluid meteen gedempt (mute), of terug open gezet.

Filtering:

Er zijn in de huidige software relatief weinig filtermogelijkheden voor de gebruiker (zoals bvb een notchfilter). Maar weet dat u het schuine beentje links en rechts van de frequentiemarkeerder (de gele omgekeerde 'V' die de frequentie aangeeft waarop geluisterd wordt, bovenaan de waterval) wat naar links of rechts kunt uittrekken of samendrukken om de te ontvangen bandbreedte respectievelijk te vergroten of te verkleinen. Op SSB kan u daarmee in sommige gevallen storing van een naburig station wat dempen. Op FM kunnnen sommige signalen die wat breedbandig zijn of een beetje naast frequentie ook veel beter verstaanbaar worden door de bandbreedte wat aan te passen. In het voorbeeld hier ziet u dat het linkse beentje wat naar binnen werd geduwd om storing iets onder de beluisterde frequentie te onderdrukken.

Frequency Marker

Proberen?

Benieuwd? Klik dan hier om de WebSDR op te starten: WEB-SDR

Disclaimer:

Deze WebSDR komt zonder enige garantie met betrekking tot beschikbaarheid of betrouwbaarheid, en alle gebruik is louter voor doeleinden vanuit een radioamateurhobby-perspectief. Voor eventuele feedback kan u terecht op de contactpagina.

 

 


disclaimer