cursus basisvergunning - meten
Vast radioamateur station

In de Belgische wetgeving (KB 18/12/2009) definieert men een vast radiostation als 'een radiostation dat bestendig op een bepaalde plaats opgesteld is'. Het bestaat uit het geheel van de zendontvanger (of zender of ontvanger) verbonden met de antennes, alsook alle onderdelen die nodig zijn om het geheel te laten functioneren.

De radioamateur 'shack'

De plaats van de opstelling van de apparatuur van de radioamateur noemt men de 'shack'. Voor sommige radioamateurs is dat niet meer dan een klein schapje waar een zendontvanger (in het Engels: transceiver) aan hangt, bij andere radioamateurs is het soms een volledige ruimte die ervoor aangewend wordt, vol met allerlei apparatuur...

Wat vinden we zoal in de 'shack' van de radioamateur ?
typische radioamateur shack met zendontvangers en randapparatuur
Antennes

Ook op het vlak van antennes voor vaste stations is er heel veel keuze, van relatief goedkope draadantennes (die soms zeer goed werken n.b.) en verticale 'rondstraal' antennes, tot de meestal duurdere richtantennes. Dit betekent ook dat deze hobby - zoals zoveel andere hobbies - kan beoefend worden met een klein... of een groot tot zeer groot budget.

Er zijn enkele uitzonderingen, maar efficiƫnte zendantennes zijn meestal groot in verhouding tot de golflengte. Vaak zijn ze een kwart of een halve golflengte groot. Radioamateurs die op HF werken (lage frequenties, dus lange golflengtes) hebben daardoor groterere antennes nodig. Bvb, een halve golflengte voor de 40 meter band (7Mhz) is ... 20 meter.

Antennes voor HF : Een draadantenne met een lengte van bvb 20 meter, opgespannen op een redelijke hoogte (bvb 10 meter hoog), en met de juiste impedantie 'aanpassing', is vaak een uitstekende antenne voor het maken van wereldwijde verbindingen op HF. Maar kortere antennes (in verhouding tot de golflengte) kunnen vaak ook met succes gebruikt worden, ook al gaat dat meestal gepaard met verlies van een aantal eigenschappen (zoals lagere efficiƫntie, kleinere bruikbare bandbreedte, minder gunstig stralingspatroon). Op de foto ziet u een 9m lange HF multiband verticale antenne (een Cushcraft R8). Een dergelijke soort (verticale) antenne is bvb zeer geschikt voor mensen die relatief weinig plaats hebben voor het plaatsen van antennes, en laat toch toe om wereldwijde verbindingen te maken omdat dit soort antennes een kleine afstralingshoek heeft t.o.v. het aardoppervlak.

Antennes voor VHF, UHF (en daarboven) : Op VHF en UHF zijn de golflengtes in de orde van een paar meter en kleiner, dus de antennes die gebruikt worden in die banden zijn meestal (er bestaan ook grotere richtantennes) relatief klein, bvb een meter of enkele meters lang.

verticale basisantenne Cushcraft R8

disclaimer